Miwen » Specials » Kanker

Kanker in beeld

De diagnose kanker brengt een heleboel vragen met zich mee. Hoe uitgebreid is de ziekte? Is het te behandelen en zo niet, hoe lang heb ik nog? En zo ja, hoe ziet die behandeling er dan uit? Allemaal begrijpelijke vragen waar niet altijd direct een antwoord op gegeven kan worden. Uw eigen behandelend arts zal u zoveel mogelijk informatie proberen te vertellen, echter is het logischerwijs moeilijk om alles direct te onthouden. In deze special kunt u meer informatie vinden.

Wat is kanker precies?

Kanker is een ziekte waarin bepaalde cellen van het lichaam ongecontroleerd gaan delen en groeien. Deze cellen kunnen vervolgens omringende cellen binnendringen en vernietigen. Vrijwel altijd begint de kanker op één plek, om vervolgens naar andere plekken in het lichaam te verspreiden. Dit proces heet ook wel uitzaaiing of metastasering.

Er zijn inmiddels meer dan 200 verschillende soorten kanker ontdekt. Elke soort heeft weer andere eigenschappen en derhalve is de behandeling per soort ook weer anders.

Vroege symptomen

Kankercellen kunnen bijna elke cel of orgaan infiltreren en zodoende ontstaan er een heleboel verschillende soorten klachten (symptomen). Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld veranderingen in ontlastingspatroon, onbedoeld veel afvallen in een korte tijd, een groeiend bultje in de borst of elders in het lichaam, verminderde eetlust, onbegrepen vermoeidheid en/of rectaal bloedverlies.

Gelukkig berust het merendeel van de symptomen niet op kanker en kunnen op een andere manier verklaard worden. Toch is het goed om in zulke gevallen uw huisarts te raadplegen om te kijken of verdere controle noodzakelijk is.

Voorkomen van kanker

Het aanbrengen van soms kleine veranderingen in uw levensstijl kan al een verminderd risico op kanker geven. Gezond eten, voldoende bewegen en stoppen met roken zijn belangrijke voorbeelden.

Hoe vaak komt het voor?

Kanker komt helaas nog veel voor. Ongeveer één op de drie Nederlanders krijgt in zijn/haar leven te maken met een bepaalde vorm van kanker. In 2011 kregen iets meer dan 100.000 mensen die diagnose kanker. Meestal zijn dit mensen ouder dan 45 jaar.

De meest voorkomende kankersoorten in Nederland zijn:
  • Borstkanker
  • Kanker van het spijsverteringsstelsel (mond, slokdarm, maag, darmen, lever, alvleesklier, anus)
  • Huidkanker, zowel goed- als kwaadaardig
  • Prostaatkanker

Lotgenoten

Op de website van KWF Kankerbestrijding staan blogs van mensen die moeten leren omgaan met kanker. Ook zijn hier discussiefora te vinden waar lotgenoten gevonden kunnen worden.
Chemotherapie: wat is het en hoe werkt het?

Chemotherapie: wat is het en hoe werkt het?

Chemotherapie is een onderdeel van de behandeling voor patiënten met kanker. Chemotherapie wordt ook wel cytostatica of kortweg "chemo" genoemd en kan in tabletvorm of als infuus aan de patiënt gegeve…
Lymfeklierkanker (maligne lymfoom)

Lymfeklierkanker (maligne lymfoom)

Lymfeklierkanker (maligne of kwaadaardig lymfoom) is een type kanker waarbij kwaadaardige witte bloedcellen - ofwel lymfocyten - in het lymfesysteem ongeremd kunnen gaan groeien en delen. Er bestaan i…
Bloedarmoede (anemie)

Bloedarmoede (anemie)

Bloedarmoede (anemie) ontstaat doordat het lichaam te weinig rode bloedcellen aanmaakt. Rode bloedcellen worden ook wel erythrocyten genoemd. Deze cellen zijn belangrijk bij het transport van zuurstof…
Stoppen met roken: tips en adviezen

Stoppen met roken: tips en adviezen

Het is algemeen bekend dat roken slecht is voor de gezondheid. Of er nu een paar sigaretten per dag worden gerookt of een pakje per dag, iedere roker kan bevestigen dat het moeilijk is om ermee te sto…
Gepubliceerd door Miwen op 06-10-2014, laatst gewijzigd op 07-10-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • www.kanker.nl
  • Uptodate.com